Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Evil me!

Ελεγχόμενα μέσα, εγκάθετοι εκπρόσωποι της τέχνης. Τα έχεις; Προβάλλεσαι, είσαι ο πρώτος του χωριού, σου κάνουν λιτανείες, δεν πάει να παίζεις μπούρδες, το έργο σου θα το προβάλλεις και αυτοί θα κάνουν τα πάντα για να το μάθει το κοινό. Hype, ποζεριλίκι, ψευτογκλαμουριά στην ψωροκώσταινα Δεν τα έχεις; Θα σε φάει η μαρμάγκα, το μαύρο σκοτάδι και έτσι και κάνεις πως σηκώνεις κεφάλι με τη πρώτη ευκαιρία θα σου το πάρουν και θα το προσφέρουν επί πινάκι. Πουλημένοι δημοσιογράφοι, πουλημένα μέσα ενημέρωσης, πουλημένοι καλλιτέχνες που αντί να υπηρετούν τη τέχνη, έχουν βάλει τη τέχνη να υπηρετεί εαυτούς. Όλοι κυνηγάνε μια θέση κάτω από έναν ψεύτη ήλιο (Μιχάλκωφ…τι ωραία ταινία!)
Κλίκες! Οι κλίκες σκοτώνουν τη μουσική και όχι η πειρατεία. Είσαι δικός μου; θα σε βοηθήσω, δεν σε ξέρω; θα πάρεις το τρίτο το μακρύτερο. Δεν έχει σημασία που η δουλειά μου είναι να προβάλλω τους καλλιτέχνες και το έργο τους και να ενημερώνω το κοινό σχετικά με αυτό. Δεν έχει σημασία αν το υλικό σου είναι καλό ή όχι. Δεν θέλω να σε βλέπω, δεν θέλω να σε ξέρω. Θέλω να βλέπω μόνο τους φίλους μου και να αναλώνομαι στα ίδια και στα ίδια, θέλω να ακούγεται μόνο η δική μας φωνή. Εσείς να φύγετε να πάτε αλλού! Και εμείς παίζαμε μαντολίνο, αλλά όχι ηλεχτρικό! Α, και που είσαι, μη τολμήσεις να κάνεις τίποτα μόνος σου, θα σε φάμε ζωντανό!!! Μα τι λέμε και να θελήσεις που θα το κάνεις; Όλα από εμάς ελέγχονται! Illuminati made in Greece…live your myth.
Και μετά μιλάμε για ελληνική ανεξάρτητη σκηνή, ανεξάρτητη δισκογραφία, ανεξάρτητα ραδιόφωνα και ανεξάρτητα μουσικά έντυπα. Το χρήμα πάει και έρχεται, πάντα σεμνά και ταπεινά, όχι κάτω από τα τραπέζια, αλλά φανερά, χέρι με χέρι. Θέλεις να σου βγάλω δίσκο; Μα φυσικά πληρώνεις παραγωγή, κοπή και το 98% των πωλήσεων δικό μου, τρελή ευκαιρία, τσάμπα πράμα!!! Θέλεις να σε παίξουμε στο ραδιόφωνο; Μα φυσικά… 500 €ρώπουλα παρακαλώ. Τα αρπάζουν και μετά προσπαθούν να γαλουχήσουν το σχεδόν ανύπαρκτο ελληνικό alternative κοινό. Ακούστε αυτό, αγοράστε εκείνο, πάτε να δείτε αυτούς, είναι πολύ cool, πολύ wool, πολύ glamorous, κόκκινα χαλιά, σαμπάνιες, star system, πυροτεχνήματα, τρελαινόμαστε μαζί τους, ουάααου!!! Και όλοι κερδίζουν και βγάζουν χρήματα εκτός από τον καλλιτέχνη…ψέματα….ο καλλιτέχνης παίρνει τους τίτλους “Το πιο hype συγκρότημα”, “Ο πιο εκκεντρικός /η καλλιτέχνης”, ο πιο έτσι, ο πιο γιουβέτσι και δεν συμμαζεύεται. Ότι συμβαίνει και στην πραγματική ζωή δηλαδή:

Τι δουλειά κάνεις και πόσες ώρες δουλεύεις;
Αααα, δουλεύω 10 ώρες την ημέρα, αλλά είμαι product manager, floor manager, sales manager, shit manager, manager στο άρμεγμα της πεταλούδας, manager να είναι και ότι να ’ναι!
Και τι μισθό παίρνεις;
700€,,,

ΒΛΑΚΑ ΣΚΛΑΒΕ! Θα ξεράσω….η σκυλάδικη νοοτροπία τελικά έχει ποτίσει στο dna μας και έχει εισβάλει σε κάθε δραστηριότητα μας. Βαλκανιοί απατεωνίσκοι είμαστε και τίποτα παραπάνω.
Το μόνο που μας κρατάει και συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, είναι ότι εξακολουθεί να μας γεμίζει και να δίνει χρώμα στη μίζερη ελληνική πραγματικότητα καθώς και ότι σε όλα τα παραπάνω υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις..έτσι να τα λέμε όλα για να μη γινόμαστε άδικοι…δηλαδή κοπριές όπως όλοι αυτοί που βρίζουμε. Υπάρχει κοινό που ψάχνεται μόνο του και που δεν αναζητά μασημένη τροφή και υπάρχουν και άνθρωποι που πραγματικά αγαπάνε τη μουσική και μέσα από προσωπικά bog ή από οποιοδήποτε άλλο βήμα τους δοθεί, προσπαθούν να τη προωθήσουν χωρίς διακρίσεις. Σε όλους αξίζει μια ευκαιρία και από εκεί και πέρα ο καθείς από μόνος του μπορεί να κρίνει αν κάτι του αρέσει ή όχι. Δεν χρειαζόμαστε υποβολείς για το τι θα πούμε, που θα πάμε και τι θα ακούσουμε. Ας γίνει επιτέλους η alternative – indie – ανεξάρτητη σκηνή, αυτό που υποδηλώνει το όνομα της, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και όχι εξαρτημένη από τον κάθε ατάλαντο κομπλεξάρα, που μην έχοντας ιδέα το πως είναι να δημιουργείς, προσπαθεί να καθοδηγήσει τους καλλιτέχνες για το τι θα πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν, με το αζημίωτο φυσικά.
Εύχομαι κάποια στιγμή τα πράγματα να αλλάξουν…αν και με ευχές τίποτε δεν γίνετε. Γεγονός είναι πως εμείς που συμμερίζομαστε τις ίδιες σκέψεις, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Και τίποτα να μην αλλάξει, εδώ ακλόνητοι, μόνο και μόνο για να τους τη μπαίνουμε στο μάτι. Τελικά D.I.Y. or die που λένε και οι Callas.
Όξω πούστηδες από τη παράγκα! Τα του Καίσαρι, τω Καίσαρι.